KONNEKT LIVE: SEGÍTÜNK MEGTALÁLNI AZ UTAD!

“Mi lenne, ha elhívnánk egy csomó szakma képviselőjét egy helyre, akikkel egész nap szabadon beszélgethetnek diákok a munkájukról?” – ezzel a gondolattal indult a Konnekt LIVE ötlete, amit a tavaly májusi nagy siker után ismét megrendezünk január 26-án a Green Fox Academy-ben. Az egész napos rendezvényen 200 diák több mint 40 szakmát ismerhet meg valós példákon és őszinte beszélgetéseken keresztül. Ezen túl rövid előadásokon is betekintést adunk nem mindennapi életutakba és körbejárunk megosztó témákat. A részletekről Morvayová Andrea projektvezető mesél.

Tavaly önkéntesként vettél részt a Konnekt LIVE-on. Mi fogott meg legjobban a rendezvényben?

Korábban részt vettem a  Konnekt Mentorprogramban mentorként és ott is az tetszett a leginkább, amikor új szakmákat és különböző szakmákban dolgozó hús-vér embereket ismertünk meg a mentoráltammal. A LIVE-on is ez történik, csak hatványozottan. Tavaly egy nap alatt több mint 30 szakmát lehetett személyes tapasztalatokból megismerni, nem beszélve az inspiráló előadókról. Kíváncsi természetű vagyok, így én is odaültem néhány szakmához, hogy megtudjam, mivel foglalkozik, miből áll egy napja. Érdekes volt a televíziós szerkesztőtől azt hallani, hogy ő egy introvertáltabb típusú ember, így eleinte nagyon nehéz volt számára ez a szakma, de általa egy teljesen új oldalát tudta megmutatni, fejleszteni. Ezenkívül rám talán a művész szakmák tették a legnagyobb hatást. Nagyon érdekes volt belelátni a mindennapjaikba és abba, hogyan tudnak ebből a szakmából megélni. A rendezvény végére azt éreztem, hogy az elvárásaimhoz képest sokkal többet kaptam. Fantasztikus volt a szervezői csapat: mindennek megvolt a helye és az ideje, azt éreztem, én ennek szeretnék még jobban a részese lenni. Imádom, amikor sok inspiráló embert tudok egy helyre összehozni, szerintem abból mindig valami jó sül ki, így nagy lelkesedéssel álltam neki a projekt vezetésének. 

A rendezvényen több száz diák lesz egy helyen, szabadságot kapnak abban, hogy mikor hova mennek. Mi kell szerinted ahhoz, hogy ez jól működjön és mindenki megtalálja a helyét?

A jó szervezésen és az önkénteseken múlik a legtöbb. Ha mindenki tudja, mi az ő helye, szerepe és proaktív, akkor minden láncszem a helyére kerül és megvan a flow. Én már voltam önkéntes olyan eseményen, ahol sajnos ez nem volt a legjobb és bizony elégedetlenek voltak a résztvevők emiatt. Ami szerintem még fontos, hogy minden részletre oda kell figyelni, nem szabad elnagyolni. Felelősséget kell adni az önkéntesek számára is, hogy azt érezzék, munkájukkal ők is nagyban hozzájárulnak az esemény sikeréhez. Számomra nagyon fontos az, hogy mindenki: szakmabeli, önkéntes, szervező, résztvevő jól érezze magát és azt érezze, ennél jobban nem tölthette volna el az idejét.

 

Te személyesen kikkel várod idén leginkább a találkozást? Kihez ülnél le beszélgetni?

Kivel nem? 🙂 Amikor megkaptuk a kommunikációs anyagokhoz az információkat a szakmabeliektől és átolvastam őket, öröm volt látni és érezni a lelkesedésüket. Akihez mindenképp odaülnék, az a pszichológus, emellett érdekel, hogy a szociológus miként kamatoztatja a tudását egy fejlesztő cégnél, a kultúrák imádata miatt a nemzetközi kapcsolatokért felelős szakértővel is beszélgetnék és nagyon kíváncsi vagyok  az új, trendi szakmákra is, mint például a big data elemző vagy az etikus hacker. A háromgyerekes családapa, aki zenészként él és tartja el a családját pedig a személyes kedvencem, vele mindenképp beszélgetni fogok. Ami még szuper, hogy egy másik rendezvényen találkoztam Ballai Brigitta digitális nomáddal, most pedig már a mi rendezvényünkön fog előadni, épp egy távoli meleg tájról Skype-on bejelentkezve.

 

Most projektvezetőként mi a legnagyobb kihívás számodra?

A LIVE szervezése nagyon sok apró feladatból áll össze. Nagy erőket fordítunk arra, hogy megtaláljuk a megfelelő személyeket a szakmák képviseletére és aztán megfelelően felkészítsük őket. Mivel szeretek fókuszálni, ezért nagy kihívás volt számomra, hogy a munkám mellé erre is tudjak teljesértékűen figyelni. Pláne úgy, hogy a szakmabeliekkel általában munkaidőben tudok kapcsolatot tartani. Szerencsére a rugalmas munkaidő és feladatok ebben nagy segítségemre vannak. A fókusz pedig megmaradt. Ami még nehéz, hogy feladatokat delegáljak másoknak, nem beszélve arról, hogy mindenki önkéntesen teszi bele az idejét, tehát nem lehet úgy számonkérni, mint egy cégben. Meg kell találni a motiválás és a szépen kérés legjobb módját, végül annak megvan az eredménye. 🙂

 

Tavaly volt az első Konnekt LIVE, ahhoz képest idén milyen újdonságok vannak?

Igyekeztünk még több szakmát behozni, hogy legyen miből válogatni az érdeklődőknek. Tavaly is egy nagyon jó kísérőprogramot raktak össze a szervezők, ami inspirációul szolgált a fiataloknak. Idén még nagyobb fókusszal mentünk rá ezekre. Szeretnénk bemutatni, milyen egy multiban vagy vállalkozóként dolgozni, milyen egy jó ügyért tenni, milyen nem szokványos lehetőségek vannak az egyetemen túl és bemutatunk olyan szakmákat is amik az elkövetkező 10-20 évben egyre fontosabbak lesznek. Idén lesznek workshopok is szülőknek és pedagógusoknak. Őket szeretnénk a pályaválasztásról informálni és különböző módszereket átadni nekik, amivel segíthetik a diákokat. Emellett lesz egy készségfejlesztő workshopunk is a partnerünk, az Unilever támogatásával. Ami még új, hogy szeretnénk majd élő online közvetítést is, hogy azok is részesei legyenek a rendezvénynek, akik esetleg nem tudnak személyesen eljönni.

 

Persze a személyes részvételt semmi nem tudja felülmúlni, ezért regisztrálj most! Várunk szeretettel!